Answers

Do you need a DA for a shed, carport or deck in NSW?

Answer · 5 min read

Often not. A small shed, carport or deck can be exempt development: it needs no approval at all, and no certifier, as long as it meets every standard NSW sets for it. Miss one and it needs approval, either a complying development certificate (CDC) or a development application (DA).

The standards are in the State Environmental Planning Policy (Exempt and Complying Development Codes) 2008, usually called the Codes SEPP. The main ones, as NSW’s own pages set them out, are below.

Carports

Decks, balconies and patios

Sheds

A garden shed can be exempt development if it meets the size, height and boundary standards in clauses 2.17 and 2.18 of the Codes SEPP. Two things catch people out: a shed cannot be used as living space, and on bushfire-prone land it has to be built of materials that do not burn. A shed that does not fit the exempt standards can often be approved as complying development instead.

Anywhere

Exempt development generally cannot be built on a State heritage item, in critical habitat or in a wilderness area, and on bushfire-prone land a carport or deck within 5 metres of a house has to be built of materials that do not burn.

When one does need approval

Work that misses the exempt standards can often be approved as complying development, which is far quicker than a development application: how long a CDC takes.

The standards above are from NSW’s pages on carports and garages and balconies, decks and patios. They are a summary: check the full standards for your lot with the council or a certifier before you build.

See what is coming, anywhere in New South Wales

Piecing together New South Wales’ fractured planning pipeline, illuminating real outcomes. The demo opens every page of Lodgd, with a few real records on each.